Banner ziekenhuispersoneel in gang

Nieuwsbrief BIG-register december 2023

Nieuw Specialisme SEH-arts per 1 januari 2024

Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) heeft eerder dit jaar besloten om het huidige profiel Spoedeisende Geneeskunde als medisch specialisme te erkennen. Naar aanleiding hiervan heeft het CGS bij de Minister van VWS een aanvraag ingediend om de titel Spoedeisende hulparts (SEH-arts) wettelijk te erkennen. De minister van VWS heeft op 20 november 2023 een positief besluit op deze aanvraag genomen. Daarmee wordt de SEH-arts per 1 januari 2024 wettelijk erkend als medisch specialist op grond van de Wet BIG. Bent u een bij de RGS geregistreerd SEH-arts, dan ontvangt u eind december bericht van het BIG-register over de aantekening van uw specialisme. U hoeft hier zelf geen aanvraag voor te doen . Lees meer…

Vervangen AKV-toets naar taalcertificaten bij erkenningsprocedure buiten-EU

Met ingang van 1 januari 2024 wordt de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV-toets) vervangen door het aanleveren van taalcertificaten op het vereiste taalniveau. De AKV-toets is op dit moment een verplicht onderdeel voor de erkenningsprocedure van buitenlandse diploma’s van buiten de EU. In deze toets werd de Nederlandse taal, de Engelse taal en kennis van het Nederlandse zorgstelsel en medische uitdrukkingen getoetst.

Met het aanleveren van taalcertificaten direct bij het indienen van de aanvraag wordt de regie van het behalen van de juiste taalvaardigheid meer bij de aanvrager gelegd. Ook wordt er op deze manier aangesloten bij de erkenningsprocedure voor Europeanen. Voor aanvragers die al in de procedure zitten geldt een overgangsregeling. Op onze website vindt u meer informatie over de wijziging en de vereisten voor het taalcertificaat.

VWS publiceert uitleg over het in opdracht uitvoeren van voorbehouden handelingen

Sommige handelingen in de gezondheidszorg zijn ‘voorbehouden’ aan bepaalde beroepsbeoefenaren. Onder deze ‘voorbehouden handelingen’ vallen bijvoorbeeld injecties geven, puncties uitvoeren en catheteriseren. Niet iedereen is zelfstandig bevoegd om een voorbehouden handeling uit te voeren. Ben je niet bevoegd maar wel bekwaam? Dan kun je in opdracht van een zelfstandig bevoegde beroepsbeoefenaar de handeling wel uitvoeren. Maar hier bestaan veel onduidelijkheden en misvattingen over. VWS heeft daarom een aantal informatieve overzichten gepubliceerd waarin wordt uitgelegd onder welke voorwaarde het in opdracht uitvoeren van voorbehouden handelingen mogelijk is. Lees meer…

IVM vraagt medewerking aan specialisten bij evaluatie Transparantieregister

In opdracht van het ministerie van VWS evalueert het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) het Transparantieregister Zorg (TRZ). Onderdeel van de evaluatie is het onderzoeken van de invloed van het TRZ op het aangaan van financiële relaties met medisch specialisten. Het IVM wil dit onderzoeken door middel van een korte enquête onder medisch specialisten. De doelgroep van de enquête zijn alle gespecialiseerde artsen, met uitzondering van huisartsen. Basisartsen (zonder aantekening van een specialisme) en huisartsen hoeven de enquête dus niet in te vullen.

Bent u arts specialist (anders dan huisarts)? Dan wil het IVM u oproepen om deze enquête in te vullen. Het invullen vraagt maximaal 5 minuten van uw tijd. De enquête gaat niet over financiële relaties van farmaceutische en/of medische hulpmiddelbedrijven met zorgaanbieders betreffende (klinisch) onderzoek.

Naar de enquête

Het BIG-register wenst u...

...hele fijne feestdagen en een gezond en zorgzaam 2024!

Colofon

BIG-register

www.bigregister.nl
E-mail het BIG-register
Twitter: @BIGregister

Postbus 3173
6401 DR Heerlen