Aanpassingen in de algemene en de beroepsspecifieke beoordelingskaders

In de beoordelingskaders voor herregistratie wordt omschreven wat de voorwaarden voor herregistratie zijn. Het beoordelingskader beschrijft ook de criteria die bij de beoordeling van werkervaring, worden gehanteerd. Het is bedoeld om zorgverleners te ondersteunen in de voorbereiding op het indienen van de herregistratieaanvraag. Recent zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. In dit bericht hebben we een aantal wijzigingen onder elkaar gezet.

Aanpassing op vaststellen uiterste herregistratie datum (UHD) bij herregistratie op basis van scholing

Bij herregistratie op basis van scholing wordt de nieuwe UHD bepaald door de datum van het positieve besluit. Alleen bij herregistratie op basis van een beroepsdiploma, zoals bijvoorbeeld een HBO-V diploma voor verpleegkundige, werd de nieuwe UHD bepaald door de diploma datum. Deze beide situaties zijn nu gelijk getrokken. In alle gevallen is nieuwe UHD altijd 5 jaar na de datum van het positieve besluit op de aanvraag herregistratie.

Aanvullingen op tekst over individuele gezondheidszorg

In het algemene beoordelingskader is de tekst onder hoofdstuk 3.1 ‘individuele gezondheidszorg’ aangevuld met een verwijzing naar uitzonderingen en/of andere voorwaarden in de beroepsspecifieke beoordelingskaders. Daarnaast is het hoofdstuk 3.1.7  ‘Toezichthouder/inspecteur’ aangevuld met een uitzondering voor apothekers die werkzaam zijn als toezichthouder bij de IGJ en productgerichte werkzaamheden uitvoeren. De nadere uitwerking hiervan is opgenomen in het beoordelingskader voor apothekers.

Rekenvoorbeelden geactualiseerd

In het algemene beoordelingskader zijn diverse rekenvoorbeelden opgenomen. Met deze voorbeelden proberen wij duidelijkheid te geven over de berekening van de mee te tellen uren voor herregistratie. Deze rekenvoorbeelden zijn in de tekst geherstructureerd en geactualiseerd.

Nieuw specialisme toegevoegd

De spoedeisende hulparts (SEH-arts) is per 1 januari 2024 wettelijk erkend als medisch specialist op grond van de Wet BIG. Om deze reden is het specialisme nu ook opgenomen in het beoordelingskader.

Dubbele registratie in het BIG-register

De werkzaamheden van het ander beroep kunnen onder bepaalde voorwaarden meetellen voor herregistratie. In het beroepsspecifieke deel van verschillende beroepen proberen we met praktijkvoorbeelden hierover meer duidelijkheid te geven. In het beroepsspecifieke deel voor verpleegkundige is nu ook een uitleg met een voorbeeld opgenomen.

Praktijkvoorbeelden in beroepsspecifieke beoordelingskaders

Soms zijn grenzen van wat mag meetellen niet in elke situatie even helder. In het beoordelingskader van de beroepen zijn daarom een aantal praktijkvoorbeelden opgenomen. Ook staan hier uitgebreidere omschrijvingen van de voorwaarden om werkzaamheden te mogen meetellen. U vindt alle beoordelingskaders onder ‘criteria per beroep’.