Registreren met een Europees aangewezen diploma?

Artsen, apothekers, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen kunnen met een aantal in Europa behaalde aangewezen diploma’s direct ingeschreven worden in het BIG-register. Wat kun je zelf doen om deze aanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen? Lees de onderstaande informatie ter voorbereiding.

Welke procedure moet ik volgen?
Op onze website staat een handige advieswijzer. Zo kunt u makkelijk controleren of u met uw diploma inderdaad een aanvraag met een aangewezen diploma kunt doen.

Geldt deze procedure voor u, dan vindt op de site ook een stappenplan. Hierin leest u kort en bonding wat u moet doen en wat u kan verwachten. Dit is de procedure ‘Automatische erkenning met directe BIG-registratie’.

Eerst de Nederlandse taal leren
Het is belangrijk dat u wacht met het doen van een aanvraag tot u de Nederlandse taal beheerst. U moet voor uw BIG-registratie namelijk een bewijs van taalvaardigheid aanleveren. Op de pagina ‘Nederlandse taalvaardigheid’ leest u meer over het vereiste niveau per beroep, aanbieders van opleidingen en wat geldt als bewijs van taalvaardigheid.

Verzamel eerst alle documenten
Het opvragen van documenten het buitenland kost soms best wat tijd. Regel daarom eerst de documenten voordat u de aanvraag indient. In het overzicht documenten die u bij uw aanvraag moet aanleveren ziet welke documenten u moet aanleveren.

Aanvraag indienen
Alle documenten compleet? Start dan uw online aanvraag via ‘mijn BIG-register’. Je gebruikt DigiD om in te loggen of met uw BIG-login (als u nog geen DigiD kunt aanvragen). Stuur alle nodige documenten in één keer. Zo voorkomt u vertraging

Kosten
Een registratie aanvragen in het BIG-register kost €85. Betaal de kosten zo snel als mogelijk. Pas als deze betaald zijn, kunnen wij aan de slag met uw aanvraag.

Volg de status van uw aanvraag
Via 'Mijn BIG-register' is te zien of wij de betaling en eventueel opgestuurde documenten hebben ontvangen. U kunt hier ook zien wat de status van uw aanvraag is.

Dingen die vaak misgaan bij het aanleveren van documenten
Een fout is zo gemaakt. Hieronder hebben wij 5 veelgemaakte fouten op een rij gezet. Lees ze goed door, dan weet u zeker dat u ze niet maakt en de aanvraag niet onnodig langer duurt.

Documenten uploaden die per post opgestuurd moeten worden
Bepaalde documenten kun je uploaden via de uploadtool in 'Mijn BIG-register'. Maar veel documenten moeten ook op echtheid gecontroleerd kunnen worden. Staat er een inktstempel op uw document? Dan moet u deze per post aanleveren. Bekijk onze toelichting over het aanleveren van documenten.

Niet (juist) gewaarmerkte documenten aanleveren
Veel documenten moeten op echtheid gecontroleerd kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat u deze zijn gewaarmerkt. Wilt een kopie van een document aanleveren, dan moet deze kopie ook gewaarmerkt worden. In het overzicht documenten die u bij uw aanvraag moet aanleveren staat bij elk document of het gewaarmerkt moet zijn. Op deze website vindt u ook een uitgebreide uitleg over (digitaal) waarmerken.

Niet alle verklaringen opsturen
Voordat wij u kunnen registreren, moet u twee verklaringen aanleveren. Een Certificate of Current Professional Status (CCPS) en een Certificate of Good Conduct (CGC). De CCPS bewijst dat u in het buitenland geen bevoegdheidsbeperkingen zijn opgelegd. De CGC bewijst dat u in het buitenland geen strafrechtelijke veroordelingen heeft.

De twee verklaringen zijn twee verschillende documenten en moeten beiden afkomstig zijn van de bevoegde autoriteit in het land waar u bent afgestudeerd. Heeft u na afstuderen ook in andere landen gewerkt en/of gewoond? Dan moet u ook uit deze landen een CCPS én een CGC aanleveren. Zo kan het dus zijn dat u meerdere verklaringen van verschillende landen moet aanleveren.

Let op: deze verklaring mag maximaal 3 maanden oud zijn op het moment dat u de aanvraag indient.

Op onze website vindt u ook enkele voorbeelden van hoe deze verklaringen eruit zien: Hoe zien documenten/bewijsstukken die ik vanuit het buitenland moet aanleveren er uit? | BIG-register (bigregister.nl)

Taalcertificaat op het verkeerde taalniveau aangeleverd
Er zijn verschillende niveaus van taalvaardigheid te halen. Uw beroep bepaald welk niveau voor u vereist is. Kijk dus goed welk taalniveau voor uw beroep geldt. Voor verpleegkundigen geldt niveau B1. Verloskundigen en fysiotherapeuten geldt niveau B2.
Academische beroepen moeten niveau B2+ aantonen (Dit niveau is hoger dan B2, maar haalt niet het C1-niveau). Zie voor meer informatie: Taalvaardigheid | Buitenlands diploma | BIG-register (bigregister.nl)

Het Curriculum Vitae is niet compleet
Bij iedere aanvraag vragen wij u om een C.V. aan te leveren. Het is belangrijk dat u een volledig overzicht geeft van uw werkverleden en gevolgde opleidingen. Geef hier bij ook de begin en einddatum aan. Als u een periode niet gewerkt heeft, geef dit dan ook aan in de C.V.