Tijdelijk werken in Nederland in een beroep waarvoor BIG-registratie vereist is, is in bepaalde situatie's mogelijk. Bent u in het bezit van een Europees of Zwitsers diploma, dan kunt u door een Europese richtlijn onder voorwaarde en met toestemming tijdelijk en incidenteel in een andere lidstaat werken (diensten verlenen) zonder dat erkenning van het diploma (beroepskwalificatie) nodig is. Tijdelijk werken in Nederland met een diploma van buiten Europa is alleen mogelijk in een beperkt aantal situaties.
Laatst bijgewerkt op 24 juli 2022
Hieronder vindt u informatie over het aanvragen van toestemming voor Tijdelijk en Incidenteel werken in Nederland met een Europees diploma (EER en Zwiterserland). Heeft u geen Europees diploma? Lees dan verder onder 'Diploma's van buiten Europa'.
Aanvragen toestemming Tijdelijk en Incidenteel werken met een Europees diploma
Let op! Deze aanvraag is alleen noodzakelijk voor beroepen waarvoor BIG-registratie vereist is. In de overige beroepen kunt u direct tijdelijk aan het werk.
U kunt Tijdelijk en Incidenteel werken aanvragen als u:
een beroepsdiploma heeft van binnen de EU of Zwitserland voor een beroep waarvoor BIG-registratie vereist is, EN
u daadwerkelijk tijdelijk en incidenteel in Nederland in dit beroep gaat werken (diensten wilt verrichten)
Er sprake van tijdelijk en incidenteel wanneer u in Nederland wilt werken voor een periode van:
minder dan een vijfde deel van de voltijds-arbeidsduur (maximaal 8 uur per week), OF
minder dan 3 maanden per jaar.
Het tijdelijke en incidentele karakter van de werkzaamheden wordt bij de aanvraag beoordeeld. U moet dit aantonen met bewijsstukken.
Wilt u voor meer of langer dan de hierboven genoemde termijnen in Nederland werken in uw beroep, dan moet u uw diploma laten erkennen en BIG-registratie aanvragen. Via de advieswijzer kunt u nagaan welke procedure dan voor u van toepassing is.
Voor een snelle afhandeling van uw aanvraag is het belangrijk dat u de aanvraag goed voorbereidt. Lees daarom de informatie over de aan te leveren documenten goed door zodat u weet welke u moet aanleveren. Zorg dat u de documenten in huis heeft voordat u de aanvraag opstuurt.
Stuur het aanvraagformulier met de vereiste documenten (bewijsstukken) op. Bepaalde documenten kunt u per e-mail aanleveren. In de toelichting bewijsstukken kunt u zien voor welke documenten dit mogelijk is. Documenten die u niet digitaal mag aanleveren, moet u per post opsturen naar:
CIBG
BIG-register
Postbus 3173
6401 DR Heerlen
Als er documenten ontbreken, krijgt u hier bericht over.
Wanneer uw aanvraag en de vereiste documenten stukken binnen zijn, wordt de aanvraag door ons beoordeeld. U ontvangt binnen vier weken het (voorgenomen) besluit over uw aanvraag.
Afhankelijk van uw keuze ontvangt u de toestemming of afwijzing per post of per mail. U maakt deze keuze in het aanvraagformulier.
Wordt uw aanvraag afgewezen en bent u het hier niet mee eens, dan kunt u hier bezwaar maken. Meer informatie over hoe u bezwaar kunt maken leest u op deze website en in het besluit.
Heeft u de toestemming om tijdelijk en incidenteel in Nederland te werken ontvangen, dan betekent dat u vanaf dat moment:
1 jaar in uw beroep mag werken in Nederland, maar niet meer dan maximale duur (zie ook stap 1);
uw beroepstitel in Nederland mag gebruiken;
de voorbehouden handelingen die bij uw beroep horen zelfstandig mag uitvoeren;
onder het Nederlandse tuchtrecht valt.
Belangrijk! Iedere wijziging van uw situatie bent u verplicht te melden aan ons. Als dit nodig is, moet u nieuwe documenten aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties: u gaat meer uren werken waardoor de diensten volgens de voorwaarde niet meer als tijdelijk en incidenteel gezien worden, u staat niet langer geregistreerd in u land herkomst of er is u een verbod op de uitoefening van uw beroep opgelegd.
Voor drie opeenvolgende jaren kunnen werkzaamheden in principe gezien worden als tijdelijk en incidenteel. Dit geldt alleen voor de eerste drie jaar. Ook moet u elk jaar de verlenging aanvragen.
Bij een aanvraag voor verlenging wordt opnieuw getoetst of u in het aankomende jaar aan de voorwaarde voldoet. Blijkt er niet langer sprake van een tijdelijk en incidenteel karakter van de werkzaamheden? Dan krijgt u niet opnieuw toestemming voor het verrichten van tijdelijke en incidentele dienstverlening. In dat geval kunt u een reguliere aanvraag voor erkenning van uw diploma en BIG-registratie indienen.
Belangrijk om te weten!
Zolang uw aanvraag in behandeling is, en u nog geen toestemming heeft gekregen, kunt u nog niet starten met werken.
U wordt niet geregistreerd in het BIG-register. Dit betekent ook dat u geen BIG-nummer krijgt en patiënten u niet kunnen opzoeken in het BIG-register. Houd hier rekening mee in de communicatie met uw patiënten. Mogelijk vragen zij u hier wel naar.
U mag niet als supervisor optreden in het kader van diploma-erkenning.
Gaat u als zelfstandig als zorgverlener in Nederland aan het werk, ook al is dit maar tijdelijk, dan bent u verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. U kunt de mogelijkheden met uw werkgever of opdrachtgever bespreken.
U kunt altijd een BIG-registratie aanvragen. Op deze manier weet u zeker dat u voor langere tijd in Nederland werkzaam kan zijn. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u direct een aanvraag indienen voor inschrijving in het BIG-register, of moet u eerst een aanvraag voor een verklaring van vakbekwaamheid of een erkenning van beroepskwalificaties aanvragen. Meer informatie over deze procedures vindt u ook op deze website.
De werkervaring die u opdoet in de periode waarin u toestemming heeft voor het verrichten van tijdelijke en incidentele dienstverlening wordt zelfstandig bevoegd opgedaan en mag daarom bij een aanvraag voor registratie met een diploma ouder dan vijf jaar meetellen als werkervaring.