Met welke documenten kan ik mijn werkervaring in het buitenland aantonen?

Heeft u uw diploma 5 jaar of langer geleden behaald? Of heeft u een Verklaring van vakbekwaamheid ouder dan 5 jaar? Dan moet u bij de eerste keer registreren aan extra eisen voldoen. Dit zijn dezelfde eisen als waar iedere geregistreerde zorgverlener elke 5 jaar aan moeten voldoen om te kunnen herregistreren. Dit betekent dat u documenten (bewijsstukken) moet aanleveren die uw werkervaring in uw beroep  van de afgelopen 5 jaar aantonen.

Welke informatie moet uit de documenten blijken?

Om uw werkervaring te beoordelen hebben wij per gewerkte periode  bepaalde gegevens nodig. Soms bevat één document alle gevraagde gegevens. Soms moet u hiervoor meerdere documenten opsturen. De gegevens die wij altijd nodig hebben:

  • De periode (start- en einddatum);
  • Hoeveel uur u heeft gewerkt in die periode (per week of in totaal);
  • In welke functie(s) u gewerkt heeft (functienaam);
  • Welke werkzaamheden u toen heeft uitgevoerd;
  • Op welk niveau deze werkzaamheden zijn uitgevoerd (uitleg hieronder).

Uitleg niveau werkzaamheden

Omdat werkzaamheden van sommige beroepen niet in alle (EU) landen op hetzelfde niveau worden uitgevoerd, is het belangrijk dat u goed laat zien wat de inhoud van uw werkzaamheden was. Zo kan worden beoordeeld of het niveau van uw werkzaamheden (minimaal) gelijk was aan het niveau van de Nederlandse opleiding en functieuitvoering.

Mogelijke bewijsstukken

U mag zelf kiezen met welke documenten u uw werkzaamheden aantoont. Hieronder vindt een aantal mogelijkheden:

  • Een door uw werkgever ondertekende verklaring (zie de voorbeeldverklaringen).
  • een aanstellingsbrief;
  • een arbeidscontract;
  • een functieomschrijving
  • Verklaring van een accountant (administrateur), of opdrachtgever.

Voorbeeld verklaringen

Hieronder staan 2 modelverklaringen die u kunt laten invullen en ondertekenen als bewijsstuk. Deze verklaringen zijn in het Nederlands. U kunt deze voorbeeld verklaringen ook gebruiken als voorbeeld voor een door uzelf in het Engels of Duits opgestelde verklaring. Deze verklaring laat u dan ondertekenen door uw (voormalig) werkgever, opdrachtgever of accountant. Zorg er wel voor dat alle gevraagde gegevens in het model ook in deze verklaring staan.

Waar moeten de documenten verder aan voldoen?

  • Documenten moeten aangeleverd worden in het Nederlands, Engels of Duits. Zijn uw documenten in een andere taal opgesteld, dan moet u zowel het document in de oorspronkelijke taal als een vertaling aanleveren. De vertaling moet zijn opgesteld door een beëdigd vertaler.  
  • Door u zelf ondertekende (eigen) verklaringen zijn niet geldig.
  • In de documenten mogen persoonsgegevens van anderen staan (bv patiënten of collega’s), dan moet u deze altijd onleesbaar maken.  Anders mogen wij het document niet gebruiken.

Belangrijk voorwaarde!

Is er in het land waar u werkte een wettelijk ingesteld (beroeps)register? Dan telt uw werkervaring alleen mee als u met een actieve registratie in dit register stond. Dit geldt zowel voor Nederlandse als voor buitenlandse werkervaring. Nederlandse werkervaring telt bijvoorbeeld alleen mee als u tijdens de werkzaamheden een actieve BIG-registratie had.  Als er in het land geen wettelijk register bestaat, telt de werkervaring zonder registratie wel mee.