Voorschrijfbevoegdheid verpleegkundigen
Met een voorschrijfbevoegdheid mag u binnen uw vakgebied medicijnen voorschrijven. U kunt alleen een voorschrijfbevoegdheid laten vermelden als u ook als verpleegkundige in het BIG-register staat. Er zijn 3 groepen verpleegkundigen die hun voorschrijfbevoegdheid mogen vermelden in het BIG-register:
- verpleegkundigen gespecialiseerd in diabetes mellitus;
- verpleegkundigen gespecialiseerd in oncologie;
- verpleegkundigen gespecialiseerd in astma en COPD.
Heeft u als verpleegkundige een buitenlands diploma en staat u in het BIG-register? Dan kunt u uw voorschrijfbevoegdheid laten vermelden door het formulier ‘voorschrijfbevoegdheid BIG-register buitenlands gediplomeerden' in te vullen en op te sturen.
Opleidingseisen
Om een vermelding van voorschrijfbevoegdheid te krijgen moet u voldoen aan de volgende opleidingseisen:
- Met een post-hbo-opleiding verpleegkunde over diabetes mellitus, oncologie, of astma en COPD, met een onderdeel (module) farmacotherapie. Deze opleiding moet door de minister van VWS zijn aangewezen;
- Met een vervolgopleiding verpleegkunde over diabetes mellitus, oncologie, of astma en COPD, met farmacotherapie als losse module. Deze module moet door de minister van VWS zijn aangewezen.
Zie de Lijst aangewezen getuigschriften en modules voorschrijfbevoegdheid.
Vermelding voorschrijfbevoegdheid aanvragen
Neem voor het aanvragen van de vermelding voorschrijfbevoegdheid contact op met de BIG-informatielijn.
U kunt ook iemand anders machtigen om voor u de aanvraag te doen. Gebruik hiervoor het machtigingsformulier.
Kosten en duur van de aanvraag
Het aanvragen van een vermelding voorschrijfbevoegdheid kost € 85. Het behandelen van uw aanvraag mag volgens de wet maximaal 8 weken duren. Als uw aanvraag niet klopt of niet compleet is, duurt het langer. Zorg dus dat u alle gevraagde informatie aanlevert.